Over Champagne

ChampagneChampagne is een populaire drank. Champagne staat voor exclusiviteit en genieten. Voor overwinning en feest. Veel Nederlanders drinken alleen Champagne met de jaarwisseling. En dat is jammer, want er is zoveel te genieten. Voor iedere smaak en gelegenheid is wel een geschikte Champagne te vinden. Op deze pagina extra informatie over het fenomeen Champagne.

 

Champagne mag deze naam alleen dragen als het om een mousserende wijn gaat die in de Champagnestreek in Frankrijk is gemaakt. Deze wordt ook op een traditionele wijze gemaakt. Alles dat buiten deze streek is gemaakt, mag dus geen Champagne heten. De andere regio's hebben hier wel alternatieven op bedacht. Spanje bijvoorbeeld met de Cava, Italie (Veneto) met de Prosecco en in Zuid-Afrika noemen ze het vonkelwijn. In Frankrijk heet het buiten Champagne vaak Cremant

 

Met name Prosecco is op het moment een populair alternatief voor Champagne. Prosecco is ook te verkijgen in verschillende smaaktypes, van droog/brut tot zoet. Wat betreft de bubbels heb je de Prosecco Frizzante en de Spumante. De spumante bevat meer bubbels en mousse.

 

Smaken Champagne
Er zijn verschillende soorten en smaken Champagne. De meest verkochte Champagne is de Champagne Brut. Deze wijn bevat 1 tot 1,5 % suiker en is daardoor droog van smaak, maar wel prettig. Champagne BrutDe naam Brut is bij veel mensen een eigen leven gaan leiden. Soms wordt er gedacht dat dit een merk is , maar het gaat hier dus echt om een smaaktype.
Er bestaan ook champagnes die geen suiker bevatten zoals de Ultra Brut van Laurent-Perrier. Deze zijn zeer droog van smaak.
Voor iemand die niet vaak Champagne drinkt of als het wat minder droog mag,  is een Sec of een Demi-sec ook een goede keus. Deze bevat weer iets meer suiker als de Brut en is daardoor wat zachter en iets zoeter van smaak. Voor de echte liefhebbers van zoet bestaat er nog de Champagne Doux.

* Champagne extra brut / ultra brut   bevat 0 % suiker
* Champagne Brut bevat 1 % tot 1,5 % suiker
* Champagne Sec bevat 1 % tot 3 % suiker
* Champagne Demi-Sec bevat 3 % tot 5 % suiker
* Champagne Doux bevat 8% tot 15 % suiker

 

Millésime


Naast de verschillende smaken komt u ook de de term millésime tegen. Een millésimeChampagne heeft een jaartal op de fles staan. De Champagne is gemaakt van de druiven die in dat jaar zijn geoogst. Deze Champagnes zijn kostbaarder dan de Champagnes van het zelfde wijnhuis zonder jaartal (Non-Vintage) want ze worden alleen in hele goede oogstjaren gemaakt. De millésime van goede producenten zoals Taittinger op Laurent-perrier zijn lang houdbaar. Een goede Millesime is echt een genot om te drinken. Dit is meer een Champagne om rustig van te genieten of om bij een diner te drinken.

Blanc de Blancs


Een Blanc de Blancs Champagne heeft zijn naam te danken aan het feit dat er alleen witte druiven zijn gebruikt voor de productie. En in de Champagnestreek betreft het dan de Chardonnaydruif. Door deze druif zijn deze Champagnes vaak heerlijk fris.

 

Blanc de Noirs


Waarschijnlijk begrijpt u het nu al. De Champagne Blanc de Noirs is gemaakt van alleen blauwe druiven. Namelijk de Pinot Meunier en Pinot Noir. De Pinot Meunier wordt het meest gebruikt. De Champagne kenmerkt zich door veel fruit en kracht.

Rose ChampagneChampagne Rose


Een soort Champagne die nog steeds aan populariteit wint is de Rose Champagne. Het presenteert natuurlijk mooi in het glas en in de smaak proef je frambozen en aarbeien. Door de beperkte productie hiervan en de grote vraag is dit vaak een kostbare Champagne.

De Rose Champagne kan op twee manieren gemaakt worden. Bij de eerste methode laat men de schillen van de rode druiven (pinot meunier/pinot noir) even meegisten, waar de rosekleur ontstaat. Bij de andere methode wordt er een klein beetje rode wijn toegevoegd voor de tweede gisting aan de Champagne.
De Laurent-Perrie Rose uit ons assortiment is gemaakt met de eerste methode, dus het even laten meegisten van de schillen van de rode druiven.